Kunstproject “Jouw glimlach voor de wijk”
een project voor bewoners van een wijk in Eindhoven.


In opdracht van WIJeindhoven , Stichting Ik Wil en het Buurtcultuurfonds start TwoArts een kunstproject in een wijk in Eindhoven. Uit een onderzoek uitgevoerd door WIJeindhoven is naar voren gekomen dat een groot deel van de bewoners van deze krachtwijk woont in instellingen of onder begeleiding en weinig contact heeft met de andere bewoners van de wijk. Er is grote diversiteit in de wijk en veel ouderen kampen met eenzaamheid en of armoede.om een project te ontwikkelen en uit te voeren dat de verbinding binnen de wijk Kronehoef-West helpt te vergroten. Ook tijdens een enquette uitgevoerd tijdens het festival “Onze wijk van morgen” bij Stichting Ik Wil, komt naar voren dat bevordering van de sociale cohesie in deze wijk, de wijk ten goed zou komen.

TwoArts ontwikkelde en begeleidde een kunstproject dat inzet op positiviteit en verbinding. Wat kun jij voor positiefs in je wijk betekenen/ brengen?
Op 6 mei 2019 ging het project ” Jouw glimlach voor de wijk” van start in het kersverse buurtpunt aan de Poppelstraat 21 in de wijk Kronehoef in Eindhoven.

TwoArts onderzocht welk gevoel de bewoners hebben bij hun wijk. Wat zijn plekken waar zij graag vertoeven in de wijk? Aan welke plek in de wijk hebben zij herinneringen, en van welke plekken willen zij hun wijkgenoten deelgenoot maken, zodat ook anderen ervan genieten? Waar zijn bewoners trots op in de wijk?
Wijkbewoners trokken met een fototoestel de wijk in om deze plekken vast te leggen. Dat gebeurde tijdens gezamenlijke wandelingen en daarnaast gingen zij ook zelf op pad.

Tijdens het fotograferen kwamen er interessante gesprekken op gang. Bewoners die elkaar normaliter niet spraken raakten met elkaar aan de praat en wisselden gedachten, idee├źn en gevoelens uit, waren in contact met elkaar. Steekwoorden uit deze levendige gesprekken zijn gebruikt in combinatie met een selectie van de wijkfoto’s en de glimlach van enkele van de deelnemers. Alles bij elkaar vormt dit een krachtig blijvend kunstwerk.
Het werk is vanaf september 2019 te zien in het nieuwe wijkgebouw.
In het nieuwe wijkgebouw kan men terecht voor informatie, gezamenlijke activiteiten, ontmoetingen. Het kunstwerk straalt trots, de samenhang van de wijk en verbondenheid uit. En… hopelijk tovert het ook een glimlach op het gezicht van ieder die het ziet.

Kunstwerk wijkgebouw Kronehoef
Kunstproject in de wijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.